U okviru 26. Međunarodnog festivala čipke održani Dani europske baštine

I ove su godine, za vrijeme trajanja Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, održani Dani europske baštine. Riječ je o dijelu festivalskog programa ispunjenog radionicama i predavanjima na kojima se uči i raspravlja o važnosti baštine i njenoj održivosti.
“Dani europske baštine zajedničkom temom – održivost baštine, pokušavaju osvijestiti ljude o važnosti kulturne baštine u formiranju nacionalnog identiteta.”, pojasnila je Mirjana Posavec, voditeljica programa.
U stručnom dijelu programa održano je predavanje o apliciranju elemenata kulturne baštine na ukrasne i uporabne predmete. Primjere aplikacije na odjevne premete sudionici predavanja imali su prigode vidjeti tijekom modne revije učenica 4. razreda Srednje strukovne škole Varaždin koje su predstavile aplikaciju čipke na odjevne predmete koje su same osmislile, izradile i predstavile noseći ih tijekom modne revije.
Uz predavanja, održane su radionice prenošenja vještina i znanja zainteresiranima. Održane su radionice izrade logožara, torbi od pletenih traka, cvijeća od krep papira i lepoglavske čipke.
“Cilj radionica je da se prenesu znanje i vještine na osobe koje će ih prenositi dalje i kvalitetno primijeniti.”, pojasnila je Mirjana Posavec istaknuvši da na radionicama u velikoj mjeri sudjelovali učitelji koji će stečeno znanje dalje prenositi u radu s učenicima što je važan korak u očuvanju baštine.

Scroll to Top