24. međunarodni festival čipke

Virtualni 24. međunarodni festival čipke, Lepoglava

Ovogodišnji 24. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi održava se u virtualnom obliku, no i najduže do sada – od 11. do 30. rujna

Međunarodni čipkarski festival u Lepoglavi kontinuirano se održava od 1997. godine, a 2009. godine lepoglavska je čipka uvrštena na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Usprkos promijenjenim okolnostima zbog situacije izazvane virusom COVID-19, Grad Lepoglava organizira 24. po redu međunarodni festival čipke. Festival se i ove godine već po tradiciji održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva kulture i medija RH, Ministarstva turizma i sporta RH, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, a ovogodišnja zemlja partner je Republika Bugarska.

U prostorijama Pavlinskog samostana postavljena je velika izložba lepoglavske čipke kroz koju posjetitelji mogu prošetati virtualno. Može se prošetati prostorijama s izlošcima radova prikupljenih kroz protekle 23 godine održavanja festivala – od prikaza same izrade čipki do haljina, tijara, nakita,herbarija, dječjeg viđenja čipke, keramičkih predmeta inspiriranih ljepotom lepoglavske čipke pa sve do prikupljenih nagrada.
Izložbe će biti i fizički otvorene za posjetitelje, samo vikendom do kraja mjeseca rujna, uz poštivanje svih preporuka Stožera civilne zaštite RH.

Festivalu je sa svojim izložbama čipaka trebalo prisustvovati 12 inozemnih izlagača i 8 hrvatskih centara čipke – prijatelja festivala, ali će obzirom na novonastale okolnosti izazvane virusom COVID 19 oni predstaviti svoju čipkarsku tradiciju putem video uradaka koje su nam dostavili i koji će trajno biti dostupni na web stranici festivala.

Ovogodišnja zemlja partner Republika Bugarska pokazati će nam svo svoje čipkarsko bogatstvo i tradiciju kroz izložbu koju su nam dostavili u fizičkom obliku i koja je postavljena u prostorijama Pavlinskog samostana ali i preko dostavljenih promotivnih filmova.

Ovim virtualnim putem nastavili smo tradiciju održavanja festivala, program je prilagođen novim okolnostima i osmišljeni su drugačiji načini promocije našeg velikog kulturnog blaga.

Scroll to Top